Herkennen en saneren

Neem vandaag contact op met bedrijven en laat een inventarisatie uitvoeren.

Checklist asbest verwijderen

Asbest mag in Nederland al niet meer worden gebruikt sinds 1 juli 1993. Dat komt doordat asbest vezels bevat die levensgevaarlijk zijn voor je gezondheid. Arbeiders die tot die tijd veel met asbest hebben gewerkt zijn hierdoor ernstig ziek geworden. Er zijn echter nog steeds gebouwen en woningen die asbest bevatten. Dit kan zijn in daken, pijpen, isolatiemateriaal, beton en verscheidene andere objecten. Het gebruik van asbest was erg populair, omdat dit een goedkoop materiaal was maar tegelijkertijd erg sterk en gemakkelijk om mee te werken. Vermoed jij dat er asbest in jouw woning aanwezig is? Dan kun je de volgende checklist gebruiken om te bepalen hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Check 1: hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest

Als je kunt constateren welk soort asbest zich in jouw woning bevindt, dan kun je bepalen hoe urgent het is om actie te ondernemen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Hier kun je lezen hoe je deze van elkaar kunt onderscheiden.

  • Hechtgebonden asbest: asbest dat hard is en is verwerkt in bijvoorbeeld platen, beton of buizen is vaak niet-hechtgebonden asbest. Je herkent dit aan het feit dat de vezels vast zitten in het materiaal en niet zomaar los kunnen komen. Dit type asbest is het minst gevaarlijk, vooral als je het niet verwijderd en gewoon laat zitten.
  • Niet-hechtgebonden asbest: dit type asbest is erg gevaarlijk, omdat de vezels niet vastzitten in het materiaal en elk moment kunnen loslaten. Je herkent het doordat het geen harde platen zijn, maar beweegbare materialen zoals isolatie, spuitasbest of gewoven asbest. Tref je dit aan, dan kun je het beste direct professionele hulp inschakelen en het asbest laten verwijderen. Dit kan namelijk ernstige gezondheidsproblemen opleveren voor jou en je medebewoners.

Check 2: wel of geen asbestdak

Bevindt zich op jouw erf ergens een asbestdak, dan ben je wettelijk verplicht deze voor 2024 te (laten) verwijderen. Daarna wordt het bezit van een asbestdak officieel verboden gemaakt door de Rijksoverheid. Laat je de werkzaamheden voor 1 januari 2020 uitvoeren, dan kom je nog in aanmerking voor een subsidie. Je krijgt dan per vierkante meter verwijderde asbest €4,50 terug van de Rijksoverheid.

Check 3: een inventarisatieonderzoek

In de volgende gevallen is het dus verstandig om je asbest te laten verwijderen: het betreft een asbestdak, het betreft niet-hechtgebonden asbest of je wilt gaan verbouwen of slopen en kunt dit niet doen voordat het asbest is verwijderd. De eerste stap die je onderneemt is het laten uitvoeren van een inventarisatieonderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt officieel gedocumenteerd waar jouw asbest zich precies bevindt en wordt een saneringsplan voorgesteld. Hier ontvang je dan een rapport van waarmee je de saneringswerken in gang kunt zetten. Er zijn verschillende soorten inventarisatieonderzoeken, voor verschillende situaties.

  • Onderzoek type O: tijdens dit onderzoek zal een erkende inspecteur langskomen en met het blote oog jouw asbest analyseren. De resultaten van dit onderzoek zijn niet voldoende om een sanering mee in werking te zetten, maar kunnen jou helpen bepalen wat je volgende stappen zullen zijn. Vooral als je weinig hechtgebonden asbest hebt, zou je deze zelf kunnen verwijderen.
  • Onderzoek type A: dit type onderzoek heb je nodig als je het asbest wilt laten verwijderen. Via fotografisch bewijsmateriaal wordt de locatie van het asbest vastgelegd, er worden monsters opgestuurd naar een laboratorium en het rapport dat wordt opgesteld is specifiek. Met dat rapport kun je naar het asbestsaneringsbedrijf voor de volgende stap.
  • Onderzoek type B: als tijdens het onderzoek type A vermoedens zijn ontstaan dat er zich asbest in jouw gebouw bevindt dat niet met het blote oog zichtbaar is, dan kan het zijn dat het inventarisatiebedrijf een onderzoek type B moet uitvoeren. De plaats waar het vermoedelijke asbest zich bevindt zal dan worden bepaald door middel van breekwerken.

Check 4: zelf verwijderen of laten verwijderen?

Met de resultaten van je asbestinventarisatie in je zak kun je nu beslissen of je dit wilt laten verwijderen en of je dit zelf wilt doen of laten doen. Het verwijderen van hechtgebonden asbest dat gewoon kan blijven zitten waar het zit, kan vaak nog prima worden uitgesteld. Heb je een kleine hoeveelheid hechtgebonden asbest, dan mag je dit onder de volgende voorwaarden zelf verwijderen en afvoeren:

  • Het is minder dan 35 vierkante meter in omvang.
  • Het is hechtgebonden asbest.
  • Je hebt het juiste verpakkingsmateriaal.
  • Je hebt een vergunning van de gemeente om het af te voeren en te storten.

Het beste dat je kunt doen als je asbest hebt aangetroffen is navragen bij je gemeente wat precies de regels zijn. Soms krijg je dan gratis beschermende kleding en kun je zakken kopen waarin je het asbest moet vervoeren. Ook zullen ze je schriftelijke toestemming geven om het asbest naar een door hen aangewezen locatie te brengen waar het vervolgens veilig kan worden verwerkt.

Wat kost asbestsanering?

Achterhaal de exacte kosten voor asbestverwijdering door gebruik te maken van onze vergelijkservice. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met erkende SC-530 en SC540 asbestspecialisten in je regio. Gratis en vrijblijvend.