Aandachtspunten asbest verwijderen
Asbest is een materiaal dat al sinds 1993 niet meer mag worden gebruikt in Nederland. Dat komt doordat de vezels die vrijkomen bij het verwerken van asbest ernstige gezondheidsklachten teweeg kunnen brengen waar veel arbeiders in de bouw toendertijd dan ook mee te maken kregen. Asbest is niet in alle gevallen gevaarlijk, maar er zijn wel een aantal situaties waarin je kunt besluiten dit te laten verwijderen. Hier vind je enkele aandachtspunten waarmee je vervolgens rekening moet houden.
1. Alle asbest is gevaarlijk
Er bestaan twee verschillende soorten asbest, namelijk hechtgebonden asbest en niet-hechtgebonden asbest. De eerste soort is aanzienlijk minder gevaarlijk, omdat de schadelijke vezels niet vrij kunnen komen. Deze zitten vast in het materiaal. Hechtgebonden asbest zie je dan ook vaak terug in harde objecten, zoals platen en buizen. Als deze niet beschadigd zijn, of je gaat er niet mee werken, dan is deze asbest (nog) niet gevaarlijk en kun je het verwijderen eventueel uitstellen, mocht je dat willen.
Ben je van plan het gebouw te slopen of renoveren, dan zal je wel eerst dit type asbest moeten laten verwijderen door een professioneel bedrijf. Niet-hechtgebonden asbest, daarentegen, is erg gevaarlijk, omdat het niet hard is en de vezels dus niet veilig in het materiaal kunnen blijven zitten. Dit is bijvoorbeeld isolatiemateriaal of asbestschuim. Het is erg belangrijk dat je als je dit type asbest aantreft direct hulp inschakelt van een professioneel saneringsbedrijf.
2. Er is een subsidie voor het laten verwijderen van asbest
Dit aandachtspunt is waar, maar niet al het asbest dat je verwijdert is gesubsidieerd. Er is een subsidie van de Rijksoverheid die loopt tot en met het einde van 2019 waarmee iedereen die een asbest dak verwijdert €4,50 per vierkante meter kan terugvragen. Dit geldt dus alleen voor asbestdaken en niet voor andere typen asbest. Heb jij een asbestdak? Dan maak je hier het beste snel gebruik van want er is een beperkt budget beschikbaar. Daarnaast ben je dan ook wettelijk verplicht om voor het jaar 2024 je asbestdak te hebben vervangen.
3. Zelf asbest verwijderen is niet mogelijk
Het is in sommige gevallen wel mogelijk om zelf asbest te verwijderen. Je bent dan wel bezig met een gevaarlijk materiaal en daarom zijn er vele regels waar je je aan moet houden. Deze kunnen verschillen per gemeente, dus het is goed om dit bij je gemeentehuis na te vragen. Je moet aan de volgende punten voldoen als je je asbest zelf wilt verwijderen.
- Het moet hechtgebonden asbest zijn.
- De hoeveelheid die je verwijderd mag niet groter zijn dan 35 vierkante meter.
- Je moet het asbest goed verpakken voordat je het wegbrengt.
- Je hebt een vergunning nodig van de gemeente om het asbest af te voeren.
Sommige gemeentes geven gratis beschermende kleding aan mensen die dit willen gaan doen. Ze zullen je adviseren over alle regels waaraan je je moet houden en waar je je asbest naartoe moet brengen.
4. Neem geen risico’s
In verband met jouw eigen veiligheid en dat van de mensen om je heen is het beter om geen risico’s te nemen. Schakel daarom bij enige twijfel altijd een specialist in die naar jouw asbest kan kijken en die kan beoordelen om welk type asbest het gaat en hoe gevaarlijk dit is. Dit doe je door een asbestinventarisatie in te plannen. Aan de hand daarvan kun je vervolgens bepalen wat de beste volgende stappen voor jou zijn.
Wat kost asbestsanering?
Achterhaal de exacte kosten voor asbestverwijdering door gebruik te maken van onze vergelijkservice. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met SC-530 en SC540 asbestspecialisten in je regio. Gratis en vrijblijvend.